miercuri, 20 iunie 2012

Manastirea Sucevita, SV

Intr-o frumoasa zi de duminica dimineata am pornit in scurtul drum spre ctitoria Movilestilor de la pensiunea care poarte numele unuia dintre ei. Desi era decembrie si frigul incoltea urechile pelerinilor matinali, m-am putut bucura de aceasta frumoasa Manastire. Fondata in 1586 de Ieremia Movila, viitor domn al Moldovei, are hramul Invierea Domnului. Demne de admirat sunt picturile ce inconjoara biserica in exterior dar si stilul arhitectonic complex care a dus la nasterea acestei perle moldave. De asemenea se poate vizita si admira si turnul de est, un turn maret cu contraforturi in care stau clopotele puternice ale manastirii.














Manastirea Snagov, IF

Manastire istorica, foarte multa vreme inaccesibila pelerinului simplu. De ceva timp a fost re-atasata de malul Lacului Snagov printr-o punte mai trainica ca precedenta. Hramul bisericii manastirii, ctitorita de Bircea cel Batran sau de o familie de boieri bogati din timpul lui la 1408, este unul triplu: Intrarea in biserica a Maicii Domnului, Sfantul Neagoe Basarab si Sfantul Mucenic Antim Ivireanul. Cu regretul ca nu am imagini din biserica (nu prea este ce imortaliza dar portretul votiv multiplu merita o poza) fiind foarte scump fotografiatul inauntru, un pelerinaj la aceasta manastire merita tot efortul, chiar va puteti rataci in padurea Snagov. In fata catapetesmei se afla presupusul mormant al lui Vlad Tepes, asa ca multi turisti straini cauta aici urma energetica a numitului Dracula. Din fericire se inseala dar ei nu stiu asta...



































sâmbătă, 2 iunie 2012

Manastirea Slatina, SV

Una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici de manastire pe care am vizitat-o, rivalizeaza in Moldova poate cu cea de la Dragomirna. Aflata intr-o locatie deosebita, nu foarte departe de drumurile obisnuite in zona, Manastirea Slatina a fost construita de Alexandru Lapusneanu pentru a fi si loc de ingropaciune lui si familiei sale. Alegerea locului unde s-a construit altarul bisericii este foarte frumos redat de Ion Neculce in "O sama de cuvinte" - zisa XV. Hramul manastirii este Schimbarea la Fata si in incinta bisericii pelerinii se pot inchina la Capul Sfantului Grigorie Bogoslov, moaste daruite de ctitor. Manastirea fondata la 1552 a fost vizitata de mine si de familia mea in 2008, in februarie.